VESTI

STOČARIMA IZ VLASOTINCA URUČENI UGOVORI ZA DODELU SREDSTAVA IZ LOKALNOG FONDA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE

04. maj 2023, Vlasotince
STOČARIMA IZ VLASOTINCA URUČENI UGOVORI ZA DODELU SREDSTAVA IZ LOKALNOG FONDA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDESTOČARIMA IZ VLASOTINCA URUČENI UGOVORI ZA DODELU SREDSTAVA IZ LOKALNOG FONDA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE
1/2

U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ koji u opštini Vlasotince sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac sa Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i opštinom Vlasotince, uručeni su ugovori korisnicima koji su izabrani konkursom za dodelu sredstava za podsticaj poljoporivrede. Ugovore je dobitnicima uručio predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petković koji je naglasio da su zahvaljujući dobroj saradnji sa Divac fondacijom i Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, uručeni ugovori prvim korisnicima sredstava iz lokalnog Fonda za razvoj poljoprivrede. „U njemu je tri miliona dinara koje smo ove godine namenili za razvoj stočarstva jer je trenutno to najugroženija grana poljoprivrede“, dodao je on.

Sredstva u maksimalnom iznosu od 250.000 dinara dodeljena su za 12 stočara  od čega lokalna samouprava subvencioniše kupovinu sa 20 odsto bespovratnih sredstava, dok preostala sredstva korisnik vraća bez kamate u naredne tri godine u fond iz koga će se narednih godina podržavati drugi poljoprivrednici.

„ Uspešna dugogodišnja saradnja sa opštinom Vlasotince je dala kao rezultat potisivanje i implementaciju ovakvog projekta. Posebno mi je drago što je reč o podsticaju za stočarstvo. Verujujem da ćemo poslati jasnu poruku da ova ciljna grupa ne sme biti zamemarena“ – rekla je direktor Cetra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Dragana Belenzada.

„Ovakav vid podrške od strane opštine rešava problem koji imaju mali poljoprivrednici jer teško dolaze do bankarskih pozajmica, i za investiranje obično moraju da koriste sopstvena sredstva. Ovako do povoljnih finansijskih sredstava dolaze na transparentan i jednostavan način, a sredstva fonda kasnije mogu da koriste drugi proizvođači. Posebno nas raduje što je ovo prvi fond koji je osnovan sa nekom od opština koje pokriva Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i nadamo se da će još njih slediti primer opštine Vlasotince“, izjavila je Miroslava Panić, menadžerka za pristup finansijama Projekta Velika mala privreda.

Lokalni fond za podsticaj razvoja poljoprivrede osnovan je uz podršku Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID. Namena ovog fonda je pružanje višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja obezbeđuju lokalna samouprava i Fondacija Ana i Vlade Divac. Ovakvi fondovi postoje ukupno u 13 opština u Srbiji.