PROJEKTI

Strategija razvoja Jablaničkog i Pčinjskog okruga (2008-2012)

11. april 2008, Leskovac
Strategija razvoja Jablaničkog i Pčinjskog okruga je strateški dokument koji sadrži jasno definisane ciljeve razvoja za pet prioritetnih oblasti: turizam; poljoprivreda; ekonomija i mala i srednja preduzeća; infrastruktura; ljudski resursi.

Revizija Strategije definiše prioritetne projekte za svaku od pet oblasti što nosiocima razvoja u regionu daje osnovne smernice za rad u narednom periodu a realizacija definisanih projekata će za posledicu imati poboljšanje društveno – ekonomske situacije i podizanje životnog standarda stanovnika u ovom delu Srbije.

Dokument je nastao kroz proces revizije Regionalnog plana socio-ekonomskog razvoja južne Srbije 2005.-2007. koji je finansirala Evropske agencija za rekonstrukciju (EAR).

Tokom izrade Revizije Strategije uključen je veliki broj stručnjaka iz navedenih oblasti koje je angažovao Centar za razvoj uz pomoć MIR2 programa. Takođe značajan doprinos dali su predstavnici lokalnih samouprava, relevantnih republičkih ministarstava, javnih preduzeća i ustanova, privatnog i nevladinog sektora.

Jablanički i Pčinjski okrug je tako, prvi region u Srbiji koji ima usvojenu Strategiju razvoja i ubrzano se priprema za buduće pozive za finansiranje nacionalnih i internacionih institucija.