VESTI

Sednica Upravnog odbora i Skupštine Centra

28. februar 2007, Bujanovac
Sednica Upravnog odbora i Skupštine CentraSednica Upravnog odbora i Skupštine CentraSednica Upravnog odbora i Skupštine Centra
1/3
U Domu Kulture u Bujanovcu 28. februara održan je Upravni odbor i Skupština Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.Ovim sastancima prisustvovali su pored članova Skupštine Centra i predstavnici MIR2 programa, CHF-a, SCOPES-a i MIASP-a, koji su održali svoje prezentacije.

Program MIASP, Agencije za razvoj infrastrukture lokalne samouprave, koji finansira EU a sprovodi Evropska agencija za rekomstukciju (EAR), obuhvata kompletnu tehničku podršku u pripremi i realizaciji velikih opštinskih infrastrukturnih projekata iz oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i čvrstog otpada. Pored toga MIASP pruža podršku u pristupu medjunarodnim i republičkim finansijskim institucijama sa kojima je saradnja već ostvarena (EU, EBRD, IPA, KfW, SIDA, Delta Banka, Komercijalna banka, Raiffeisen Bank, NIP).

MIASP će ove godine prihvatiti još dva ili tri projekta, koji vrede više od dva miliona evra.Vodja tima MIASP Cok van Schooten prezentovao je sistem za ocenjivanje i procenjivanje projekata na osnovu različitih kriterijuma (finansijski, ekološki, tehnički, društveno ekonomski) koji je izazvao veliko interesovanje predstavnika lokalne samouprave.

Tatjana Strahinjić – Nikolić je ispred MIR2 programa predstavila dosadašnje aktivnosti u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu kao i planirane projekte u ovoj godini. Program MIR2 nastoji da ojača kapacitete lokalne zajednice i pomogne ravnomerniji razvoj opština juga Srbije.

Predstavljajući urađne i planirane projekte,razvojna organizacija CHF u svojoj prezentaciji poseban naglasak je dala je projektu ’’Dostignuća mladih’’. Ovaj program sprovodi se od 2002. godine u 43 opština Srbije među kojima su i opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga.Svrha ovog programa je da obrazuje i inspiriše mlade ljude da vrednuju slobodno preduzetništvo i da razumeju biznis i ekonomiju, rečeno je između ostalog na prezentaciji.