VESTI

STUDIJSKA POSETA BEČU U OKVIRU PROJEKTA „PAMETNA SPECIJALIZACIJA - POLUGA REGIONALNOG RAZVOJA“

04. oktobar 2021, Beč, Austrija
STUDIJSKA POSETA BEČU U OKVIRU PROJEKTA „PAMETNA SPECIJALIZACIJA - POLUGA REGIONALNOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA BEČU U OKVIRU PROJEKTA „PAMETNA SPECIJALIZACIJA - POLUGA REGIONALNOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA BEČU U OKVIRU PROJEKTA „PAMETNA SPECIJALIZACIJA - POLUGA REGIONALNOG RAZVOJA“STUDIJSKA POSETA BEČU U OKVIRU PROJEKTA „PAMETNA SPECIJALIZACIJA - POLUGA REGIONALNOG RAZVOJA“
1/4

U okviru projektaPametna specijalizacija poluga regionalnog razvoja“ Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je Beču 01. i 02.oktobra organizovao studijsku posetu u cilju učestvovanja na tematskim sastancima sa ciljem uspostavljanja međunarodne saradnje za prenos dobre prakse primene koncepta pametne specijalizacije regiona. Na studijskoj poseti učestvovali su  predstavnici lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga koji su i partneri na projektu (Leskovac, Vlasotince, Bojnik, Medveđa, Vranje, Vladičin Han, Trgovište, Bujanovac i Preševo).

Cilj studijske posete bio je upoznavanje sa primerima dobre prakse pametne specijalizacije u Evropskoj uniji tj. Austriji.

Predstavnike Centra za razvoj i predstavnike gradova i opština primio je ambasador Republike Srbije u Austriji NJ. E. Nebojša Rodić sa atašeima i službenicima Amasade. Na prijemu su predstavljeni kapaciteti i mogućnosti Jablaničkog i Pčinjskog okruga, razgovaralo se o mogućnostima zajedničkog delovanja gradova i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga u Austriji uz pomoć srpske Ambasade posebno u oblasti predstavljanja investicionih prilika našeg regiona dijaspori i investitorima.

„Pametna specijalizacija je evropski model regionalnog i ekonomskog razvoja zasnovan na znanju i inovacijama. Koncept promoviše strateško i efikasno korišćenje resursa u cilju postizanja ekonomskog rasta i rasta zaposlenosti kroz prepoznavanje i razvijanje komparativnih prednosti regionalne i lokalne ekonomije.

Ovom studijskom posetom želeli smo da upoznamo donosioce odluka u gradovima i opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa primerima dobre prakse u Austriji i predstavimo im koncept pametne specijalizacije kao i kako on funkcioniše u praksi“, rekla je direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada.  „Namera projekta je da putem podizanja nivoa svesti motiviše ciljne grupe (javni, privredni, akademski i civilni sektor) za učestvovanje u procesu definisanja razvojnih prioriteta kao i da putem međunarodne saradnje i izgradnje kapaciteta subjekata regionalnog razvoja postavi osnove za primenu pametne specijalizacije u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu“, dodala je ona.

Učesnici  studijske posete posetili su i kompanije Landgarten, Energy park Bruck a.d, BIOGAS i upoznali se sa primerima pametne specijalizacije koju mogu biti primenjeni i kod nas. Susreti su organizovani u saradnji sa kancelarijom Privredne komore Srbije u Beču na kojima je prisustvovala i predstavnica  privredne komore u Beču, Nada Knežević.

Projekat Pametna specijalizacija poluga regionalnog razvoja“ sufinansiraju Razvojna agencija Srbije, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i 10 jedinica lokalnih samouprava Jablaničkog i Pčinjskog okruga.