VESTI

Leskovac, Vranje i Bujanovac opštine povoljnog poslovnog okruženja

07. jun 2010, Beograd
Leskovac, Vranje i Bujanovac opštine povoljnog poslovnog okruženja
1/1
Prepoznavši značaj dobijanja sertifikata kojim se potvrđuje povoljno poslovno okruženje i shvativši to kao šansu za privlačenje investicija u nedovoljno razvijeni jug Srbije, gradovi i opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga pristupile su pripremi ne male dokumentacije potrebne za dobijanje NALED setifikata.

Višemesečni trud se isplatio jer je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dodelila sertifikate za povoljno poslovno okruženje opštinama Bujanovac, Vranje i Leskovac, između ostalih. Ove opštine ispunile su uslove u okviru programa sertifikacije koji podrazumeva ocenjivanje kvaliteta usluga koje opštine pružaju privrednicima kroz efikasno, odgovorno i transparentno upravljanje na lokalnom nivou uz podrazumevane najpovoljnije uslove za investiranje i poslovanje.

Celokupan projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, SIEPA-om, Pokrajinskim sekretarijatom za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju, USAID/MEGA Programom za podsticaj ekonomskom razvoju opština i Fondom za podršku investicija u Vojvodini (VIP). Od 26 opština koje su do sada ušle u proces certifikacije, do sada je certifikovano ukupno osam opština i gradova u Srbiji koje obezbeđuju povoljno poslovno okruženje.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga pokrenuće inicijativu da i ostale opštine ovog regiona postanu mesta sa povoljnim poslovnim okruženjem u cilju prevazilaženja razlika i ravnomernijeg regionalnog razvoja.