VESTI

Link Up! Serbia II PRIRUČNIK ZA USPOSTAVLJANJE INSTITUCIONALNIH MEHANIZAMA ZA SARADNJU JLS SA DIJASPOROM

07. septembar 2020, Jablanički i Pčinjski okrug
Link Up! Serbia II PRIRUČNIK ZA USPOSTAVLJANJE INSTITUCIONALNIH MEHANIZAMA ZA SARADNJU JLS SA DIJASPOROM
1/1

Link Up! Serbia II  - Приручник за успостављање институционалних механизама  за сарадњу јединица локалних самоуправа са дијаспором

 

Сврха овог Приручника припремљеног у оквиру Link Up! Serbia II  пројекта је да помогне локалним самоуправама у успостављању институционалних механизама за сарадњу са дијаспором. У приручнику су обрађене теме као што су: појам дијаспоре и њен значај за матичну државу, правни основ за сарадњу са дијаспором, стратешка документа у којима је препознат значај сарадње са дијапором, могућности сарадње јединица локалне самоуправе са дијаспором и значај сарадње са дијаспором за локалну заједницу и институционални механизми за сарадњу јединица локалне самоуправе са дијаспором.

У приручнику су дате препоруке за избор механизма јединица локалне самоуправе за сарадњу са дијаспором.

Како би се потенцијали локалних самоуправ што боље представили и како би се обезбедила одрживост ове активности, колеге из РАРИСа су у оквиру Link Up! Serbia II пројекта припремили овај приручник а Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа ће овај водич у наредном периоду представити локалним самоуправама.

Пројекат Link Up! Serbia II  финансира Аустријска развојна агенција (АDА), средствима Аустријске развојне сарадње (АDC) у износу од 1,669,454 милиона евра. Пројекат спроводи Међународни центар за развој миграционих политике (ICMPD) у сарадњи са Министарством за европске интеграције Републике Србије као кључним националним партнером, као и са другим кључним имплементационим партнерима, тј. 6 регионалних развојних агенција у Србији и Привредном комором Србије.

Општи циљ пројекта је подстицање транснационалних предузетничких активности са и кроз српску дијаспору у Аустрији, Швајцарској и Немачкој (DACH земље) олакшавањем приступа знању, мрежама и финансијским ресурсима.