VESTI

ADA PONOVO U NAŠEM KRAJU

01. septembar 2020, Leskovac
ADA PONOVO U NAŠEM KRAJUADA PONOVO U NAŠEM KRAJUADA PONOVO U NAŠEM KRAJU
1/3

Драги наши партнери и сарадници, велико нам је задовољство да вас обавестимо да је почела реализација Link Up! Serbia II пројекта. Пројекат финансира Аустријска развојна агенција (АDА), средствима Аустријске развојне сарадње (АDC) у износу од 1,669,454 милиона евра. Пројекат спроводи Међународни центар за развој миграционих политике (ICMPD) у сарадњи са Министарством за европске интеграције Републике Србије као кључним националним партнером, као и са другим кључним имплементационим партнерима, тј. 6 регионалних развојних агенција у Србији, међу којима је и Центар за развој Јабаничког и Пчињског округа, и Привредном комором Србије.

Нама је посебно задовољство да је АДА поново присутна у Јабланичком и Пчињском округу. Подсећамо да је Аустријска развојна агенција (АDА), средствима Аустријске развојне сарадње (АDC) у Јабланички и Пчињски округ до сада уложила око 3 милиона евра кроз пројекте „Подршка одрживомо региоанлом развоју општина Јабланичког и Пчињског округа“, „Подршка развоју органске производње у јужној Србији“ и „Физибилити студија - Припрема основа за идентификовање и ангажовање међународног партнера за Центра за развој Јабланице и Пчињског округа“. Уз подршку и помоћ пројеката финансираних од стране АДЦ, Центар за развој је успоставио и одржао сарадњу између развојних партнера у региону, припремио низ пројеката, оспособио запослене за припрему и реализацију пројеката различитих донатора, привукао нова средства у регион, као што је 8 милиона еура за Постројење за пречишћавање отпадних вода, преко 1, 1 милон еура за прекограничне пројекте и многе друге иницијативе чији се ефекат и данас осећа. Вреди подсетити да је Центр за развој Јабланичког и Пчињског округа једина развојна агенција која има свој сопствени простор преко 250м2 који је купила захваљујући средствима АДЦ. У оквиру Центра формиран је, захваљујући овој подршци и Ин Док Центар који функционише као Информационо документациони и тренинг Центар који је на располагању целом региону. Такође, органска производња своје зачетке дугује пројекту који је финансирала АДЦ. Преко 20 органских произвођача је унапредило своје знање, материјалну опремљеност али и повезало се са купцима у земљи и иностранству захваљујући овом пројекту. Данас је органске производе са југа Србије, захваљујући том подстицају, могуће наћи и у полицама широм Европе не само широм Србије.

И овога пута, АДА ће подржати једну веома значајну активност, а то је повезивање дијаспоре са матицом. Општи циљ пројекта Up! Serbia II је подстицање транснационалних предузетничких активности са и кроз српску дијаспору у Аустрији, Швајцарској и Немачкој (DACH земље) олакшавањем приступа знању, мрежама и финансијским ресурсима.