VESTI

REALIZACIJA PROJEKTA „LINK UP ! SERBIA II“

19. avgust 2020, Zaječar
REALIZACIJA PROJEKTA „LINK UP ! SERBIA II“REALIZACIJA PROJEKTA „LINK UP ! SERBIA II“REALIZACIJA PROJEKTA „LINK UP ! SERBIA II“REALIZACIJA PROJEKTA „LINK UP ! SERBIA II“REALIZACIJA PROJEKTA „LINK UP ! SERBIA II“
1/5

Zajedničkim sastancima predstavnika regionalnih razvojnih agencija u Nišu i Zaječaru nastavljena je realizacija projekta „Link Up ! Serbia II“ na kojima je predstavljen dokument o Paketu tehničke pomoći  koji obuhvata Uputstvo za pripremu vodiča za investitore i plan promocije investicionih prilika i lokalnih samouprava kao investicionih destinacija za dijasporu. Ovaj dokument podrazumeva dugoročnu i održivu saradnju između 6 regionalnih razvojnih agencija među kojima je i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i lokalnih samouprava u cilju privlačenja investicija dijaspore u šest regiona obuhvaćenih projektom.

Cilj projekta „Link Up ! Serbia II“ je razvijanje poslovne saradnje sa srpskom dijasporom u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj kroz pristup znanju, poslovnim mrežama i finansijskim resursima.

Aktivnosti na projektu uključuju, između ostalog, mentoring sa ciljem jačanja kapaciteta kompanija iz Srbije za internacionalizaciju i izlazak na tržišta Austrije, Nemačke i Švajcarske i članova poslovne dijaspore koji žele da otvore kompaniju u Srbiji. Projekat je već pokrenuo Poslovni hab za dijasporu u Beogradu koji je povezan sa partnerskim institucijama i koji će na dnevnom nivou pružati podršku dijaspori prilikom investiranja u Srbiju. Pored toga, projekat će pokrenuti nacionalnu onlajn platformu koja će investitorima i poslovnim brokerima iz dijaspore pružiti lakši pristup projektima, investicionim i poslovnim prilikama sa lokalnog, regionalnog i nacionalnog  nivoa. „Link Up! Serbia II“ projekat  takođe planira da pokrene nove i podrži postojeće poslovne događaje za dijasporu u Austriji, Nemačkoj i Srbiji. Projekat će saradnju sa našom dijasporom postaviti na dugoročne osnove doprinoseći ekonomskom razvoju Srbije.

Link Up! Serbia II projekat, koji finansira Austrijska razvojna saradnja u iznosu od 1,669,454  evra, trajaće do februara 2022. godine. Projekat implementira Međunarodni centar za razvoj migracionih politika (ICMPD) sa sedištem u Beču. Nacionalni partner na projektu je Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, a implementacioni partneri su, Privredna komora Srbije i 6 regionalnih razvojnih agencija, tj Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga za Jablanički i Pčinjski okrug.