VESTI

BESPLATNA USLUGA MENTORINGA OD VELIKOG ZNAČAJA ZA PRIVREDNIKE

21. maj 2020, Beograd
BESPLATNA USLUGA MENTORINGA OD VELIKOG ZNAČAJA ZA PRIVREDNIKEBESPLATNA USLUGA MENTORINGA OD VELIKOG ZNAČAJA ZA PRIVREDNIKE
1/2

Развојна агенција Србије (РАС) је расписала Јавни позив за спровођење стандардизоване услуге менторинга, који се објављује у складу са Програмом Министарства привреде - Стандардизовани сет услуга (ССУ) за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у 2020. години, који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА).

 

Јавни позив је отворен до 3. јула 2020, укупан буџет износи 6.000.000,00 динара, а крајњих рок завршетка пројекта је 31. децембар 2020.

 

Циљ пројекта јесте да се привредним субјектима пружи сва могућа подршка за развој и даљи напредак, и да се смањи број привредних субјеката и задруга које неуспешно послују у Србији.  

 

Менторинг је бесплатна услуга намењена микро, малим, средњим предузећима и предузетницима, као и задругама, и подразумева рад са стручним лицем ментором, најмање 25, а највише 50 сати током пројекта. У овом периоду ментор ће дијагностиковати све проблеме корисника услуге и заједничким радом привредника и ментора биће направљен план решавања проблема и даљег развоја привредног субјекта.  

 

Менторинг услугу пружа 70 сертификованих ментора из 17 акредитованих регионалних развојних агенција, а до сада је око 2.500 корисника изразило задовољство услугом менторинга и оценило да им је та услуга помогла у пословању.

Процес менторинга одвија се по методологији РАС, развијеној у дугогодишњој сарадњи са Јапанском агенцијом за међународну сарадњу (ЈИЦА).

 

Три категорије корисника могу конкурисати бесплатан менторинг:

•          Привредни субјекти који су тек основани и нису старији од 3 године од дана објављивања Јавног позива;

•          Привредни субјекти који су регистровани пре маја 2017. године;

•          Задруге

 

Право на учешће на јавном позиву за пружање услуге менторинг имају:

 

Микро, мала и средња привредна друштва и предузетници, који испуњавају следеће услове:

  • регистровани на територији Републике Србије;
  • имају измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
  • не обављају делатност у оквиру војне индустрије и не организују игре на срећу/лутрију.

Задруге које испуњавају следеће услове:

  • да је задруга оријентисана ка подршци ММСПП и оснивачким актом то јасно дефинише;
  • да је делатност задруге производња, прерада и занатске услуге;
  • да имају измирене обавезе по основу пореза и доприноса;
  • да не обављају делатност у оквиру војне индустрије и не организују игре на срећу/лутрију.

 

Јавни позив, Упутство и обрасци за пријаву доступни су на сајту РАС, www.ras.gov.rs,  као и на интернет  странама акредитованих развојних агенција (АРРА) и у штампаном облику у АРРА. Пријаве са свим пратећим обрасцима и документацијом се подносе лично или препорученом поштом АРРА са назнаком: Пријава на јавни позив за добијање услуге менторинг у 2020. години.

 

За детаљније информације можете се обратити РАС на е-маил mentoringssu2020@ras.gov.rs   или на број телефона: 011/3398 809.