VESTI

PAKET EKONOMSKIH MERA ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA KORONAVIRUSA (NAJAVA)

01. april 2020,
PAKET EKONOMSKIH MERA ZA UBLAŽAVANJE POSLEDICA KORONAVIRUSA
1/1

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavili su paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica koronavirusa vredan 5,1 milijardi evra iliti 608,3 milijarde dinara. Mere imaju dva cilja: očuvanje zaposlenosti i pomoć preduzećima koja su najviše pogođena krizom.

 

Planirane mere podrazumevaju četiri seta mera, a glavni ciljevi su očuvanje ekonomske stabilnosti i podrška mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru. Podrške nema za one koji su otpuštali radnike, istakao je minitar Mali i dodao će Vlada Srbije u narednih 10 dana usvojiti uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje ekonomskih mera za podizanje srpske privrede. Program neće primenjivati na preduzeća koja su od početak vanrednog stanja smanjila za više od 10 odsto broj radnika.

Paket podrazumeva četiri seta mera: mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere očuvanja likvidnosti, kao i ostale mere.

Prvi set mera odnosi se na poreske olakšice, odnosno odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza

Ove mere će omogućiti odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. godine. Reč je o odlaganju plaćanja poreza i doprinosa za najmanje tri mesesa, odlaganju plaćanja akontacije poreza na dobit za drugi kvartal i oslobađanje plaćanja poreza na dobit za donacije.

Ukupna vrednost ovih mera je 160 milijardi dinara.

"Odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja ima za cilj povećanje likvidnosti svih privrednih subjekata u privrednom sektoru koji isplaćuju zarade zaposlenima. Takođe, ova mera se odnosi na odlaganje plaćanja poreza na prihod od samostalnih delatnosti svih preduzetnika", objasnio je ministar Mali.

Svi poslodavci koji se opredele da koriste ovu meru mogu da koriste odlaganje plaćanja troškova poreza i doprinosa na zarade do početka 2021. godine, a nakon toga se ostavlja mogućnost daljeg odlaganja plaćanja ovih troškova najduže do 24 meseca bez obaveze plaćanja kamate, na zahtev poreskog obveznika.

Oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a znači da će donatori koji svoje proizvode, odnosno proizvode čijim prometom se bave, doniraju ustanovama koje su neposredno uključene u aktivnosti koje imaju za cilj sprečavanje širenja i lečenje građana od bolesti Kovid-19, biti oslobođeni PDV-a.

Drugi set mera podrazumeva direktna davanja preduzećima, kroz isplatu tri minimalne zarade

Reč je o isplati pomoći u visini minimalne zarade za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća u privatnom sektoru, odnosno subvencije 50 odsto minimalne zarade velikim preduzećima, čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

"Svim preduzetnicima, paušalcima, malim preduzećima, država će uplatiti tri minimalne zarade za svakog zaposlenog. Dakle, tim preduzećima će država dati nešto više od 90.000 dinara direktno na račun, oko 750 evra. Vlada predlaže da bude uplaćeno i 50 odsto zarade onima koji su dobili rešenje o prekidu rada u velikim kompanijama", rekao je Mali.

Kod ovog seta mera je napravljena razlika u načinu primene po osnovu ekonomske snage obveznika. Naime, pošlo se od pretpostavke da su privredni subjekti koji su razvrstani kao velika privredna društva imaju značajno veću ekonomsku snagu u odnosu na preduzetnike, mikro, mala i srednja pravna lica. U skladu sa navedenim, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim pravnim licima je data ekonomska pomoć u visini neto minimalne zarade za svako lice koje kod njih ima status zaposlenog.

Za pravna lica koja su klasifikovana kao velika, pomoć je opredeljena srazmerno broju lica koja ovi poslodavci zadržavaju u radnom odnosu iako je za radom tih lica privremeno prestala potreba. Shodno tome, ovaj set mera je usmeren na to da država efektivno podnese deo tereta isplate naknada zarada licima za koje je nastupio prekid rada, a koja poslodavci –velika pravna lica zadržavaju u radnom odnosu.

Kako se navodi, predloženim merama poslodavci se u dovoljnoj meri stimulišu da održe postojeći nivo zaposlenosti, dok se u slučaju preduzetnika, malih, mikro i srednjih pravnih lica, većim obimom prava dodatno jača likvidnost u cilju održavanja poslovanja, odnosno odustajanja od pokretanja postupaka prestanka obavljanja poslovanja.

Treći set mera je usmeren na očuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize očekivane tokom i po okončanju vanredne situacije

Ove mere usmerene su na smanjenje spoljnih uticaja, kao što su pad tražnje i prekid lanaca snabdevanja, i njihove posledice, kao što su smanjenje zaposlenosti i nelikvidnost, na poslovanje srpske privrede usled uticaja širenja virusa korona.

Program predviđa dve mere:

1. Program za dodelu povoljnih kredita sa jedan odsto kamate, za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, poljoprivrednih gazdinstava i zadruga koji su registrovani u relevantnom registru preko Fonda za razvoj Republike Srbije.

2. Garantne šeme za podršku privredi u uslovima "korona- krize" za kredite za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za kompanije iz segmenta preduzetnika, mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, kao i poljoprivrednih gazdinstava, koju dogovaramo sa komercijalnim bankama, krediti iza kojih stoji država.

Ukupna vrednost programa predviđenih ovom merom iznosi 264 milijarde dinara, što je oko 2,2 milijarde evra.

Četvrti set mera se odnosi na uplatu direktne pomoći u iznosu od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Srbije

Za ovu meru izdvojeno je oko 70 milijardi dinara, a novac će biti isplaćen nakon ukidanja vanrednog stanja.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da ovo znak podrške i želje da se unese jedna doza optimizma, ali i da će ova mera biti dobra za povećanje potrošnje i likvidnosti.