VESTI

PROGRAM PREPORODA ZA 100 SELA SRBIJE

26. septembar 2019, Beograd
PROGRAM PREPORODA ZA 100 SELA SRBIJEPROGRAM PREPORODA ZA 100 SELA SRBIJEPROGRAM PREPORODA ZA 100 SELA SRBIJE
1/3

U Palati Srbija održana radna sednica Nacionalnog tima za preporod sela Srbije kojom su predsedavali kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić i predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Dragan Škorić.

Posle uspešne akcije „500 zadruga u 500 sela“ koja je za za 2,5 godine realizovana, Krkobabić je najavio novu akciju preporoda 100 sela Srbije u pet južnih upravnih okruga Topličkom, Jablaničkom, Pirotskom, Pčinjskom i Nišavskom. „Sto sela u periodu od tri godine mogu da računaju na nove infrastrukturne projekte, na nove zadruge i multifunkcionalne objekte kako bi svako selo imalo zdravstvene, obrazovne i kulturne sadržaje koje bi mlade ljude opredelili da ostanu da žive na selu“ izjavio je Krkobabić istakavši neophodnu saradnju domaćina Srbije, lokalnih i republičkih vlasti.

U Nacionalni tim za preporod sela imenovani su novi članovi među kojima je i direktor Centra za raѕvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Dragana Belenzada.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Ovaj tim okuplja mnogobrojne stručnjake i autoritete iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, kao i predstavnike koje je odredio Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.