VESTI

IZABRANI NAJBOLJI MENTORI SRBIJE NA DODELI PRIZNANJA “MENTOR AWARDS 2018”

06. jun 2019, Beograd
IZABRANI NAJBOLJI MENTORI SRBIJE NA DODELI PRIZNANJA “MENTOR AWARDS 2018”IZABRANI NAJBOLJI MENTORI SRBIJE NA DODELI PRIZNANJA “MENTOR AWARDS 2018”IZABRANI NAJBOLJI MENTORI SRBIJE NA DODELI PRIZNANJA “MENTOR AWARDS 2018”IZABRANI NAJBOLJI MENTORI SRBIJE NA DODELI PRIZNANJA “MENTOR AWARDS 2018”IZABRANI NAJBOLJI MENTORI SRBIJE NA DODELI PRIZNANJA “MENTOR AWARDS 2018”
1/5

U okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana“ koji realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, dodeljena su priznanja „MENTOR AWARD 2018“ najuspešnijim mentorima. Svečana ceremonija održana je u hotelu Hayatt Regency u Beogradu.

Ove godine priznanje „MENTOR AWARD 2018“, najuspešnijim mentorima Srbije, dodeljeno je u 2 kategorije, za zrela preduzeća i za početnike, a najbolji mentor u obe kategorije je Ljiljana Marković iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd. Drugo mesto u kategoriji zrelih predzeća zauzeo je Branko Brković iz Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije, a u kategoriji start up firmi drugu poziciju osvojila je Milica Čukarić iz Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Treće mesto u kategoriji zrelih preduzeća dele Nataša Jovanović iz Regionalne razvojne agencije "Zlatibor" i Saša Dedeić iz Regionalne razvojne agencije „Braničevo-Podunavlje“ koji je takođe zauzeo i treće mesto u kategoriji start up preduzeća.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u obe kategorije predstavljao je Nenad Nikolić koji je predstavio mentoringe rađene za firmu GN komerc Inženjering iz Vladičinog Hana u kategoriji zrelog preduzeća i the Pub Unique bar 2013 u kategoriji početnika.

Dodela priznanja “Mentor Award 2018” obuhvatila je učešće svih mentora iz Srbije koji su pružili uslugu mentoriga preduzećima. Na ovaj način mentori su imali priliku da pokažu ne samo projekte na kojima su radili i izazove sa kojima su se susretali već i rešenja koja su primenjivali za konkretne probleme. Razmena ovih iskustava sa terena se pokazala kao najbolji način da se dodatno unapredi rad svih mentora. Najbolje mentore birali su sami mentori među sobom, na osnovu podataka o povećanju prodaje, razvoju i inovativnim postignućima u preduzećima koja su obučavali. Dodeli nagrada prisustvovali su i partneri iz regiona, iz Republike Srpske, Crne Gore, Federacije Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Projekta danas broji 70 obučenih, sertifikovanih mentora iz 16 razvojnih agencija i više od 2000 zadovoljnih korisnika. Analize su pokazale da je kompanijama, za poslednjih 14 godina, mentoring doprineo povećanju broja zaposlenih za 10%, povećanju ukupnih prihoda za više od 15%, a nakon evaluacije svih korisnika 98% je onih koji se izjašnjavaju da bi ovu uslugu koristili ponovo. Proces mentoringa odvija se po metodologiji Razvojne agencije Srbije (RAS), razvijenoj u dugogodišnjoj saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), a odnosi se na stručno praćenje razvoja poslovanja, kao i pružanja sveobuhvatne i blagovremene podrške korisnicima.

Uručenje priznanja i dvodnevni skup mentora organizovali su Razvojna agencija Srbije u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) i uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije. Ovom prilikom dodeljeni su sertifikati razvija i za 14 novih mentora koji su obučeni u ovoj godini.