VESTI

EU PODRŠKA RAZVOJU PREDUZETNIKA, MIKRO I MALIH PREDUZEĆA

22. februar 2019, Bujanovac
EU PODRŠKA RAZVOJU PREDUZETNIKA, MIKRO I MALIH PREDUZEĆA
1/1

Predstavnicima 38 preduzeća iz Zaječarskog, Jablaničkog, Nišavskog, Pirotskog, Pčinjskog i Topličkog okruga uručeni su ugovori za nabavku opreme i uvođenje usluga.

Iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga ugovore je dobilo 19 preduzetnika, mikro i malih preduzeća, 5 iz Bujanovca, 3 iz Leskovca, 3 iz Vranja, 2 iz Lebana, 2 iz Trgovišta, 2 iz Vladičinog Hana, 1 iz Surdulice i 1 iz Preševa ukupne vrednosti 413.360 evra. U izradi prijava koje su sastojale iz predloga projekta a nakon toga detaljne razrade, potncijalnim korisnicima pomoć su pružali zaposleni u Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

„Evropska unija (EU) pruža podršku mikro i malim preduzećima koja čine 90 posto svih preduzeća i stub su privrede kako u Srbiji tako i u zemljama EU“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici prilikom uručivanja ugovora o donaciji prvoj grupi od 38 od ukupno 106 preduzeća sa juga Srbije čiji su projekti odobreni preko programa EU PRO.

Evropska unija je sa više od dva miliona evra podržala mikro i mala preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije imajući u vidu da su ona ključna za postizanje privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta. Preduzeća, koja se pretežno bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, dobiće novu opremu i tako povećati svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda a već u prvoj godini zaposliti 255 ljudi, što čini povećanje od 25 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih.