VESTI

MENTORI CENTRA ZA RAZVOJ NA SASTANKU SVIH MENTORA SRBIJE

07. decembar 2018, Beograd
MENTORI CENTRA ZA RAZVOJ NA SASTANKU SVIH MENTORA SRBIJEMENTORI CENTRA ZA RAZVOJ NA SASTANKU SVIH MENTORA SRBIJEMENTORI CENTRA ZA RAZVOJ NA SASTANKU SVIH MENTORA SRBIJEMENTORI CENTRA ZA RAZVOJ NA SASTANKU SVIH MENTORA SRBIJEMENTORI CENTRA ZA RAZVOJ NA SASTANKU SVIH MENTORA SRBIJEMENTORI CENTRA ZA RAZVOJ NA SASTANKU SVIH MENTORA SRBIJEMENTORI CENTRA ZA RAZVOJ NA SASTANKU SVIH MENTORA SRBIJE
1/7

Mentori Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga prisustvovali su sastanku svih mentora Srbije u organizaciji Razvojne agencije Srbije (RAS) i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Sastanak koji je vodio vođa grupe konsultanata koji sprovode projekat „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2, 2017-2020“ Takaši Kimura, održan sa ciljem podizanja kapaciteta mentora i unapređenja mentoring usluge koju pružaju.

Uz podršku japanskog eksperta mentori su raspravljali o načinu promocije mentoringa kao podrške koja je korisna svakom malom ili srednjem preduzeću, vršili razmenu iskustava na polju dijagnostifikovanja kompanije, diskutovali o alatima koje koriste prilikom pružanja usluge i davali savete mlađim kolegama vezano za probleme sa kojima se suočavaju.

U Srbiji je aktivno 58 sertifikovanih mentora, od kojih je 20 uključeno u aktivnosti koje se sprovode u zemljama regiona (u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji) gde se održavaju obuke novih mentora.

Usluga mentoringa je veoma važan oblik podrške malim i srednjim preduzećima, koju sprovode sertifikovani mentori koji poseduju profesionalno iskustvo u radu sa malim i srednjim preduzećima, praktično i teorijski obučeni uz podršku alata i znanja eksperata iz Japana.

Do sada je 2.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji dobilo uslugu mentoringa, od toga čak 90% njih je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unapredili svoje poslovanje u vidu povećanja profita ili drugih oblika unapređenja poslovanja.