VESTI

PREDSTAVNICI CENTRA ZA RAZVOJ JABLANIČKOG I PČINJSKOG OKRUGA NA 4. MEĐUNARODNOM PRIVREDNOM FORUMU O SARADNJI NA ZLATIBORU

16. novembar 2018, Zlatibor
PREDSTAVNICI CENTRA ZA RAZVOJ JABLANIČKOG I PČINJSKOG OKRUGA NA 4. MEĐUNARODNOM PRIVREDNOM FORUMU O SARADNJ NA ZLATIBORUPREDSTAVNICI CENTRA ZA RAZVOJ JABLANIČKOG I PČINJSKOG OKRUGA NA 4. MEĐUNARODNOM PRIVREDNOM FORUMU O SARADNJ NA ZLATIBORUPREDSTAVNICI CENTRA ZA RAZVOJ JABLANIČKOG I PČINJSKOG OKRUGA NA 4. MEĐUNARODNOM PRIVREDNOM FORUMU O SARADNJ NA ZLATIBORU
1/3

   U organizaciji Razvojne agencije Srbije (RAS), Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Privredne komore Srbije, 15. i 16. novembra 2018.godine je na Zlatiboru održan 4. Međunarodni privredni forum o saradnji.

   Forum je na jednom mestu okupio zvaničnike Republike Srbije, Republike Srpske, Evropske Unije, ambasada, predstavnike lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija, privrednih komora, ali i preko 200 privrednike iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Rusije i Turske. 

   Ove godine tema foruma bila je podrška mikro, malim, i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MMSPP)  kroz programe finansijske podrške. Kroz više pojedinačnih panela predstavljene su i razmatrane mogućnosti pristupa finansijskim fondovima za MMSPP regiona, mogućnosti unapređenja prekogranične saradnje, i regionalnog razvoja, a sve uz iskustva zemalja članica EU i zemalja regiona. U uvodnom obraćanju, v.d.direktora Razvojne agencije Srbije, Radoš Gazdić istakao je međunarodni karakter skupa kao i značaj koji MMSPP imaju u svakoj ekonomiji. Takođe, predstavio je podršku koju RAS pruža domaćoj privredi kroz podršku direktnim ulaganjima, programe podrške razvoju i unapređenju MMSPP, ali i implementaciju projekata koji za cilj imaju unapređenje konkurentnosti, regionalnog razvoja i ugleda Srbije u svetu. Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, Nenad Popović, istakao je značaj ovakvih događaja u regionu u cilju razmene iskustava i dijaloga privrede, razvojnih agencija, privrednih komora i vlada.

     U sklopu Foruma je održan i sastanak Regionalnih razvojnih agencija sa Nenadom Popovićem, ministrom za inovacije i tehnološki razvoj. Tom prilikom je dogovorena intenzivnija saradnja sa Kabinetom ministra Popovića.

   U ime Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga forumu su prisustvovali Dragana Belenzada - direktor centra i Nenad Nikolić - Menadžer projekata za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine.