VESTI

Promocija knjige „Regionalna politika Evropske unije kao motor privrednog razvoja”

29. mart 2010, Leskovac, Bujanovac
Promocija knjige „Regionalna politika Evropske unije kao motor privrednog razvoja” Promocija knjige „Regionalna politika Evropske unije kao motor privrednog razvoja” Promocija knjige „Regionalna politika Evropske unije kao motor privrednog razvoja” Promocija knjige „Regionalna politika Evropske unije kao motor privrednog razvoja” Promocija knjige „Regionalna politika Evropske unije kao motor privrednog razvoja” Promocija knjige „Regionalna politika Evropske unije kao motor privrednog razvoja”
1/6
Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga u saradnji sa Austrijskom agencijom za razvoj i Evropskim pokretom u Srbiji organizovao je promociju knjige Ognjena Mirića „Regionalna politika Evropske unije kao motor privrednog razvoja”. Promocija za Jablanički okrug održana je u sali Jablaničkog Upravnog okruga dok je promocija za Pčinjski okrug održana u Domu kulture u Bujanovcu.

Knjiga ima za cilj da pojasni sve pretpostavke koje bi regionalizam učinile ostvarivim s obzirom da je regionalizacija u Srbiji aktuelno pitanje, ali ne postoji dovoljna upućenost kako šire, tako i stručne javnosti. Za uspešnu realizaciju ove ideje jednako su važni prilagođeni institucionalni okvir i osposobljena javna administracija, kao i njeno kasnije efikasno funkcionisanje u praksi.

Regionalna politika Evropske unije predstavljena je kao motor regionalne konkurentnosti, privrednog rasta i zapošljavanja, čime je ukazano na njene pozitivne ekonomske efekte. Regionalizacijom bi bili stvoreni uslovi da regioni i njihovi organi vlasti sa predviđenim nivoom autonomije primenjuju podsticajnu ekonomsku i fiskalnu politiku što bi dovelo do pokretljivosti kapitala i ljudi i time, kroz konkurenciju, do bržeg razvoja pojedinih regiona. S druge strane regioni koji se nalaze u nepovoljnijoj situaciji imaju mogućnost da se obrate centralnoj vlasti za redistribuciju.

O knjizi su govorili generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, Maja Bobić, autor Ognjen Mirić i direktor Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Biljana Stanković

Štampanje i promociju knjige su pomogli: Evropski pokret u Srbiji, Austrijska razvojna kooperacija ADC, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i Nemačka organizacija za tehničku saradnju GTZ.