VESTI

POČELA REALIZACIJA PROJEKTA “PARTNERSTVO I IZGRADNJA KAPACITETA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA”

26. septembar 2018, Leskovac
POČELA REALIZACIJA PROJEKTA “PARTNERSTVO I IZGRADNJA KAPACITETA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA”POČELA REALIZACIJA PROJEKTA “PARTNERSTVO I IZGRADNJA KAPACITETA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA”POČELA REALIZACIJA PROJEKTA “PARTNERSTVO I IZGRADNJA KAPACITETA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA”POČELA REALIZACIJA PROJEKTA “PARTNERSTVO I IZGRADNJA KAPACITETA PUT DO ODRŽIVOG RAZVOJA”
1/4

Na  Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Leskovcu  održan je skup na kome su predstavljene aktivnosti na projektu Partnerstvo I izgradnja kapaciteta put do održivog razvoja” čime je započlela njegova realizacija.

Projekat sprovodi Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga  u saradnji sa 12 opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga koji sufinansira Razvojna agencija Srbije (RAS) u okviru Programa za unapređenje saradnje i podizanje kapaciteta na regionalnom i lokalnom nivou.

Projekat ima za cilj da omogući saradnju i razmenu iskustava po pitanjima od zajedničkog interesa na polju ekonomskog, regionalnog i prekograničnog razvoja između JLS/ARRA iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga i razvojnih institucija iz Makedonije. Takođe, projekat će putem obuka iz domena upravljanja i realizacije IPA projekata i kroz direktnu podršku omogući zaposlenima u JLS sticanje specifičnih znanja i veština za unapređenje njihovih kompeticija i efikasno usvajanje razvojnih sredstava EU.

“Dvanaest opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga kroz ovaj projekat prepoznalo je šansu za jačanje saradnje između Srbije i Makedonije i mogućnost blagovremene pripreme za program prekogranične saradnje Srbija –Makedonija. Ovaj projekat će omogućiti saradnju i razmenu iskustva po pitanjima od zajedničkog interesa između jedinice lokalne samouprave Jablničkog i Pčinjskog okruga i severozapadnog regiona i regiona Skoplja u Makedoniji. Jedinice lokalne samouprave i lokalne zajednice igraju ključnu ulogu u procesu evropskih integracija. Preko 60% svih evropskih direktiva primenjuje se na lokalnom nivou. Jedinice lokalne samouprave su zadužene za njihovu punu implementaciju, zato je i važno da se što bolje i na vreme pripreme za primenu evropskih direktiva, pisanje projekata i realizaciju istih“, rekao je gradonačelnik Leskovca i predsednik skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Cvetanović na otvaranju skupa.

,,Prioriteti programa prekogranične saradnje Srbija -Makedonija su promocija zapošljavanja, mobilnosti radne snage i prekogranične socijalne i kulturne inklizije, podsticanje razvoja turizma i očuvanje kulturnog i prirodnog nasleđe“, kazala je direktorka Centra za  razvoj Jablaničkog  i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada.

Projekat je vredan 3,7 miliona dinara i trajaće 18 meseci.