VESTI

Druga faza projekta ,,Budućnost za sve II’’

15. mart 2010, J. i P. region
Druga faza projekta ,,Budućnost za sve II’’Druga faza projekta ,,Budućnost za sve II’’Druga faza projekta ,,Budućnost za sve II’’Druga faza projekta ,,Budućnost za sve II’’Druga faza projekta ,,Budućnost za sve II’’
1/5
U sklopu druge faze realizacije projekta ’’Budućnost za sve II’’, koji se od 2009. godine realizuje u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji organizovane su regionalne radionice u Zaječaru, Leskovcu, Vranju, Užicu, Kragujevcu i Zrenjaninu. Cilj radionica je da se na osnovu prikupljenih podataka sa prošlogodišnjih lokalnih radionica identifikuju konkretni odgovori i preporuke za rešavanje problema socijalne isključenosti ugroženih grupa građana, šire i promovišu uspešni primeri iz prakse.

U nastavku projekta ’’Budućnost za sve II’’ koji finansira Evropska unija u sklopu Programa za zapošljavanje i socijalnu solidarnost Evropske zajednice PROGRESS 2007-2013 sa ciljem prevencije i smanjenja siromaštva u sve tri zemlje, prezentovaće se relevantne analize i preporuke kako da se efikasno prevaziđu problemi u narednom periodu. Nosilac perojekta za Srbiju je Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga iz Leskovca.

Prilikom dosadašnje realizacije projekta do sada je urađena analiza stanja u sve tri zemlje, a aktivnosti vezane za prikupljanje informacija na lokalnom nivou realizovane su u septembru 2009. godine kroz diskusije u 15 gradova u Srbiji i 16 gradova u Sloveniji i Hrvatskoj. U realizaciji neposrednog prikupljanja informacija, predstavnici projekta sarađivali su sa ugroženim grupama, predstavnicima lokalnih samouprava, nevladinim sektorom, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Centrima za socijalni rad i ostalim institucijama zaduženim za ovu tematiku.

Na svim regionalnim konferencijama organizovane se rasprave koje su fokusirane na najznačajnije probleme vezane za sprečavanje socijalne inkluzije ugroženih grupa građana u Srbiji i predstavljene su preporuke za prevazilaženje konkretnih problema. Na nacionalnoj konferenciji koja će se održati 20. maja 2010. godine u Beogradu raspravljaće o izazovima i rešenjima za Srbiju, dok će se na međunarodnoj konferenciji u Ljubljani 16. septembra 2010. godine razmeniti iskustva između zemalja i prezentovati strategija Socijalna uključenost – gde smo i kako dalje.

Regionalni karakter projekta ima poseban značaj u odnosu na postavljene ciljeve s obzirom da su prevazilaženje siromaštva i socijalna inkluzija pitanja koja su sastavni deo procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Konkretno, reč je o saradnji partnera iz dve zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji: Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (Srbija) i Miran dol (Hrvatska), dok je nosilac projekta iz zemlje članice Evropske Unije - Zavod ’’Moja Soseska’’ iz Ljubljane sa partnerima Iksiv, Emines i Ministarstvo za rad, porodicu i socijalna pitanja iz Slovenije.