VESTI

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PREDUZETNIŠTVO MLADIH ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE TURISTIČKIM POTENCIJALOM JABLANIČKOG OKRUGA“

22. mart 2018, Leskovac
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PREDUZETNIŠTVO MLADIH ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE TURISTIČKIM POTENCIJALOM JABLANIČKOG OKRUGA“ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PREDUZETNIŠTVO MLADIH ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE TURISTIČKIM POTENCIJALOM JABLANIČKOG OKRUGA“ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PREDUZETNIŠTVO MLADIH ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE TURISTIČKIM POTENCIJALOM JABLANIČKOG OKRUGA“ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PREDUZETNIŠTVO MLADIH ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE TURISTIČKIM POTENCIJALOM JABLANIČKOG OKRUGA“ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PREDUZETNIŠTVO MLADIH ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE TURISTIČKIM POTENCIJALOM JABLANIČKOG OKRUGA“ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PREDUZETNIŠTVO MLADIH ZA EFIKASNO UPRAVLJANJE TURISTIČKIM POTENCIJALOM JABLANIČKOG OKRUGA“
1/6

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, priveli su kraju zajednički projekat ”Preduzetništvo mladih za efikasno upravljanje turističkim potencijalom Jablaničkog okruga”. Na završoj konferenciji, saopšteni su rezultati.

Ovo je još jedan u nizu zajedničkih projekata Centra i škole, čiji je vrlo dobar rezultat posledica odlične saradnje dve institucije. Akcenat je stavljen pre svega na mlade, njihov potencijal i potrebe, kaže Jelena Pavlović, vodja projektnog tima:

“Kroz edukacije, mladi su dobili preduzetničke obuke u oblasti turizma, koji je prepoznat kao potencijal Jablaničkog okruga, što je definisano kroz strategiju razvoja ove oblasti, koju smo tokom trajanja projekta izradili. Ipak, najviše smo ponosni na web portal za karijerno vodjenje mladih, za koji verujemo da će tek zaživeti u punom obimu. Na njemu će poslodavci iskazivati svoje potrebe, a s druge strane studenti, odnosno nezaposleni dolaziti do informacija u mogućnostima za zaposlenje. Tako će se upoznavati i povezivati, na obostrano zadovoljstvo.”

Koordinator projekta, Toma Dašić, kaže da je značaj projektu dala pre svega izrada Studije konkurentnosti turističke privrede Leskovca, koja je već našla svoju prim

“Naime, iskorišćena je kao deo dokumentacije za dobijanje sertifikata NALED-a, za grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, jer smo je mi ustupili lokalnoj samoupravi, kao jednom od bitnih ”stake holder-a”. Sa aspekta škole, nama je najznačajnija izrada web portala, jer imamo jako razvijen program stručnih praksi i u zemlji i u inostranstvu, na šta smo posebno ponosni. Očekuje se da će ovaj portal doprineti širenju mreže naših saradnika na ovom polju”

Dašić kaže da je još jedan benefit projekta razvijanje programa obuka za studente, koje Škola želi da sertifikuje kod resornog ministarstva, kako bi kroz edukativne radionice širila znanja medju svojim studentima, ali i ostalim mladim ljudima u gradu

Gradonačelnik Goran Cvetanović, koji je prisustvovao završnoj konferenciji, ocenio je da su ovakvi projekti važni, jer donose koristi i mladima i lokalnoj samoupravi:”

“ Svaka akcija usmerena ka mladima, podržana je od strane grada Leskovca, jer ste vi naša budućnost. Vi ste generacija kojoj ćemo ostaviti grad . Zato su ovakvi projekti neophodni, jer mladima pružaju priliku da se upoznaju sa poslom kojim će se kasnije baviti. Najbitnije je da dobijete mogućnost da stečeno praktično znanje, primenite u praksi. Turizam je drugi najveći potencijal koji grad Leskovac ima, i budite sigurni da će neka od vaših ideja, naći primenu u razvoju ove oblasti.”

Turizam je, kada govorimo o Jablaničkom okrugu, svakako nedovoljno iskorišćen potencijal i to je naš osnovni zadatak u budućnosti. Studija, koja je jedan od produkata projekta, to jasno i pokazuje, istakla je vršilac dužnosti direktora Centra za razvoj, Dragana Belenzada:

“ Verujem da će javni sektor u gradu , ali i privatna preduzeća, moći na osnovu ovog dokumenta da planiraju svoje aktivnosti u turizmu. Obuku za rad u turizmu, završilo je preko 100 studenata, medju kojima je zasigurno mnogo budućih kvalitetnih turističkih poslenika. Lokalna samouprava je zaslužna za uspeh projekta, jer je prepoznala njegov značaj i dala nam punu podršku, a dobili smo vetar u ledja i za neke druge programe. Kroz rad sa saradnicima u Visokoj poslovnoj školi, razvili smo niz ideja, pa ćemo se, u narednom periodu, koncentrisati na obezbedjivanje sredstava za njihovu realizaciju”

Projekat je, i to je najvažnije, postigao cilj, a to je povećanje konkurentnosti privrede Jablaničkog okruga, sa akcentom na jačanje znanja potencijalnih preduzetnika, ocenila je direktorka Visoke poslovne škole, Milena Marjanović:

“ Nadam se da će ovaj projekat samo otvoriti vrata ekstenziji nekih drugih programa. Mi smo uvek tu da radimo i saradjujemo, ne bojimo se izazova i mislim da dosadašnji rezultati to i dokazuju. U Centru smo prepoznali kvalitetnog i zahvalnog partnera, pa zato verujem da nas tek očekuju zajednički projekti i zajednički uspesi.”

Projekat ”Preduzetništvo mladih za efikasno upravljanje turističkim potencijalom Jablaničkog okruga”, vredan  3.234.000 dinara, realizovan je u proteklih šest meseci a projekat je sufinansirala Razvojna agencija Srbije sredstvima Vlade Republike Srbije kao i patneri na projektu Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac.