VESTI

KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM ZAVRŠETKA PROJEKTA “PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI – PSD”

09. februar 2018, Leskovac
KONFERENCIJA ZA NOVINARE POVODOM ZAVRŠETKA PROJEKTA “PODRŠKA RAZVOJU PRIVATNOG SEKTORA U JUŽNOJ I JUGOZAPADNOJ SRBIJI – PSD”
1/1

U prostorijama Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga odžana je konferencija za novinare povodom završetka projekta „Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Cilj projekta je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u sektorima agrobiznisa, lake industrije i modne industrije u 12 opština južne i jugozapadne Srbije među kojima su Leskovac, Vranje, Medveđa, Bujanovac i Preševo.

Poseban cilj projekta je i razvoj omaldinskog i ženskog preduzetrništva kroz dodelu bespovratnih sredstava za nabavku mašina za zapoćinjane sopstvenog posla.

Na područu Jablaničkog i Pčinjskog okruga selektovano je 68 firmi – korisnika projekta. Ovim firmama odobreno je ukupno 40 projekta u okviru kojih je dodeljena bespovratna finansijska  pomoć u vrednosti od 6,5 miliona dinara.

Takodje, na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga, 17 osoba dobilo je finansijsku pomoć – grant, u vidu mašina i opreme, čija vrednost iznosi preko 20 miliona dinara.

V. D direktora Centra, Dragana Belenzada rekla je da je Centar za razvoj zahvaljujući ovom projektu imao mogućnost da poveže preko 270 firmi.

„Poseban akcenat bih stavila na nefinansijsku podršku. Centar za razvoj učestvovao je u organizaciji međunarodnih poslovnih susreta. Jedan takav održan je i u Leskovcu prošle godine, gde je bilo preko tri stotine učesnika, odnosno 270 predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća i tu je sklopljeno 14 poslova“, rekla je Belenzada, dodavši da se uloga Centra sastojala i u pomoći firmama koje su izvozno orijentisane i koje su imale mogućnost da budu izlagači na međunarodnim sajmovima, održanim u Nemačkoj, Poljskoj, Albaniji, Sloveniji i Grčkoj.

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, dr Goran Cvetanović objašnjavajući značaj i ulogu projekta, istakao je da je putem projekta podržan razvoj postojećih privrednih subjekata, udruženja i klastera, ali i omladinskog i ženskog preduzetništva.

Konferenciji za novinare su pored gradonačelnika Leskovca i predsednika Skupštine osnivača Centra za razvoj prisustvovali su i predsednici I predstavnici dugih opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Projekat „Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji“ koji će trajati  do 31. marta, finansira Misija Američke agencije za međunarodni razvoj USAID a sprovodi Razvojna agencija Srbije u patnerstu sa četiri Regionalne razvojne agencije među kojima je i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.