VESTI

U toku realizacija projekta „Sakupljanje i primarna reciklaža pet ambalaže“

20. januar 2008, Lebane, Bojnik, Medveđa
Sakupljanje i primarna reciklaža pet ambalažeSakupljanje i primarna reciklaža pet ambalaže
1/2
U saradnji sa javno-komunalnim preduzećima Lebane, Bojnik i Medveđa, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga realizauje projekat „Sakupljanje i primarna reciklaža PET ambalaže“ koji finansira Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.U Lebanskoj opštini do sada su sanirane tri deponije a u toku je sanacija deponije koja je nastala nakon nedavnih poplava u ovom kraju. PET ambalaža sakuplja se i iz domaćinstva a vidno je i podizanje svesti kod građana za izdvajanjem plastičnog otpada i njegovim sortiranjem.

U ovoj fazi sem sakupljanja radi se na selekciji flaša po boji i uklanjanju etiketa i zatvrača.Očekuje se da tokom realizacije projekta na području sve tri opštine bude sakupljeno oko 30.000 praznih plastičnih boca.

U sledećoj fazi realizacije projekta sakupljena ambalaža biće samlevena a tako dobijena materija biće prodavana.Očekuje se da se od sredstava dobijenih na ovaj način obezbede sredstva za kupovinu žičanih kontejnera u kojima će se plastična ambalaža sakupljati i nakon završeka realizacije ovog projekta.

Realizacija projekta trajaće do kraja marta ove godine. Vrednost projekta je oko 4 miliona dinara i njime je posao dobilo 60 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje sa područja Lebana, Bojnika i Medveđe.