VESTI

Preliminarni sastanak Skupštine Centra

14. septembar 2006, Leskovac
Preliminarni sastanak Skupštine Centra
1/1

Preliminarni sastanak skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga održan je 14. septembra 2006. godine u prostorijama Privredne Komore u Leskovcu. Skupštinu ove novoformirane institucije čini 13 predsednika opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, predstavnici Privredne komore, predstavnici poslovnog i privatnog sektora (Zdravlje/Actavis, British American Tobacco and KNAUF Insulation) kao i predstavnici nevladinog sektora na jugu Srbije (Generator Vranje, Centar za ljudska prava Bujanovac i Resurs Centar Leskovac).

Sastanku su prisustvovali predstavnici EAR (Evropska agencija za rekonstrukciju), MIR2, RSEDP i CHF, koji su obezbedinli značajnu finansijsku i tehničku podršku u formiranju ove značajne institucije.

Na skupštini su donesene sledeće odluke:

  1. Izbor predsednika opštine Leskovac za predsednika skupštine a presednika opštine Vladičin Han za zamenika predsednika skupštine Centra
  2. Ratifikacija izbora gđe. Ljudmile Stefanović za direktorku Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga
  3. Izbor članova Odbora revizora
  4. Naredni aktivnosti i procedure u registraciji i funkcionalnom Centra
  5. Usvojen je logotip i vizuelni identitet Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Osnovna uloga Centra biće da kroz intenzivnu saradnju sa postojećim institucijama usmerava socijalni i ekonomski razvoj juga Srbije. Sama činjenica da su sve opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga okupljene da sarađuju međusobno, sa poslovnim i privatnim sektorom kao i sa građanskim društvom, dovoljno govori o značaju i ulozi ove institucije u budućem razvoju juga. Institucije slične Centru za razvoj juga Srbije koje već postoje širom zapadne Evrope i u zemljama koje su kandidati za članstvo u Evropskoj Uniji, pokazale su se vrlo uticajnim činiocima i pokretačima održivog društveno-ekonomskog razvoja.