VESTI

U okviru RDEPR 2 programa Centar za razvoj u poseti italijanskim regijama

18. oktobar 2010, Emilia Romana, Lombardija
U okviru RDEPR 2 programa Centar za razvoj u poseti italijanskim regijamaU okviru RDEPR 2 programa Centar za razvoj u poseti italijanskim regijamaU okviru RDEPR 2 programa Centar za razvoj u poseti italijanskim regijamaU okviru RDEPR 2 programa Centar za razvoj u poseti italijanskim regijama
1/4
Predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja državni sekretar, Dragijana Radonjić-Petrović i Marija Jovičić, predsednici opština i skupština opština iz devet okruga u Srbiji, kao i direktori Regionalnih razvojnih agencija iz devet gradova u kojima su sedišta tih agencija (Leskovac, Zrenjanin, Zaječar, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Novi Pazar, Požarevac i Užice), zajedno sa timom “Regionalno društveno-ekonomskog programa razvoja 2” - RDEPR 2 boravili su u sedmodnevnoj poseti dvema italijanskim regijama: Emilia Romanja (Emilia Romagna) i Lombardija (Lombardy).

Cilj ove posete bio je uspostavljanje saradnje i razmena iskustva sa italijanskim institucijama koje učestvuju u ekonomskom razvoju regiona, a koja mogu biti korisna i primenjljiva u radu regionalnih agencija, opština, privrednih komora i drugih, sličnih, institucija u Srbiji.

Primere iz pozitivne prakse ove ekonomski veoma razvijene italijanske oblasti, dale su sledeće institucije: Regionalna razvojna agencija ERVET, Centar za industrijska istraživanja i inovacije, Privredna komora, Centar za tehnološke transfere, Odsek za razvoj ekonomske politike regiona Emilia Romanja i Regionalni centar za međunarodno povezivanje preduzeća iz ovog dela Italije.

Tokom ovih sastanaka razgovaralo se o mnogobrojnim temama koje su uključivale:

• regionalni razvoj i aktivnosti na povezivanju privatnog sektora sa određenim ciljnim grupama,
• načine i mogućnosti saradnje sa lokalnom vlastima i preduzetnicima iz regiona,
• analizu problema sa kojima se suočavaju lokalne vlasti tokom rada na programima koji podržavaju ekonomski razvoj,
• specifična iskustva u oblastima u kojima su razvijeni određeni industrijski sektori i
• aktivnosti koje realizuju regionalne organizacije kako bi se poboljšali ekonomski rezultati, stvorila bolja konkurentnost i kreirala nova radna mesta u svim sektorima, a posebno u privatnom.

Posetu italijianskim regionima organizovao je projeklat «RDEPR 2», koji finansira Evropska unija, a realizuje WYG International zajedno sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije.

Za ovaj projekat, koji se realizuje do 2012. godine, izdvojeno je više od dvadeset miliona evra. Ciljevi projekta su: podrška regionalnom razvoju, bolje povezivanje i razvoj opština u Srbiji, otvaranje novih radnih mesta u preduzećima, posebno u privatnom sektoru, podrška regionalnim agencijama za razvoj i fondu bespovratne pomoći kroz koji će se, sa skoro jedanaest miliona evra finasirati projekti koji podržavaju privredne i poljoprivredne delatnosti, turizam i ugostiteljske usluge, kao i razvoj i osnivanje klastera.