VESTI

Prezentacija rada kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja

21. septembar 2010, Bujanovac
Prezentacija rada kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja
1/1
21.09.2010 je na poziv Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga opštini Bujanovac, boravio direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština, Edib Kajević, koji se sastao sa predsednikom opštine, Šaip Kamberijem, i direktoicom Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, nastavljajući kasnije u prostorijama Skupštine Opštine sa prezentacijom informisanja za dosadašnje korišćenje fondova ove kancelarije.

Cilj ove prezentacije je bio da se predstavnici opštine obaveste sa načinom konkurisanja i primene, odnosno konkurisanja na fondovima ove kancelarije.
Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština je na nivou Vlade Srbije koju rukovodi ministar, Sulejman Ugljanin. Kancelarija se bavi finansiranjem projekata, odnosno projektne dokumentacije za infrastrukturne projekte i druge različite projekte.

Cilj ove posete i ove prezentacije koja je održana u sali Skupštine Opštine Bujanovac, bio je da se opštinski predstavnici 11 najnerazvijenih opština Srbije, informišu sa postupkom konkurisanja za finansiranje ove kancelarije i informacije koje je davao direktor kancelarije, gospodin Edib Kajević, za način dosadašnjeg koriščenja sredstava ove kancelarije.

“Kancelarija za održivi razvoj trenutno izrađuje projektne dokumentacije u kojoj konkurišu nerazvijene opštine. U našem konkursu smo izdvojili određenu količinu sredstava za ove aktivnosti i pratičemo ono što opštine zahtevaju, ono što je za opštine kao prioritetni zahtev. Trenutno, naša kancelarija se bavi zahtevima 48 nerazvijenih opština u Srbiji, dok su prošle godine bile 40”, naveo je Edib Kajević.

Direktorica Centra za razvoj je naglasila da je koordinacija aktivnosti svih relevantnih subjekata veoma važna kako bi se realizovali regionalni i lokalni prioriteti. Pored činjenica da je 11 najnerazvijinenijih opština u ovom region. Jablanički Pčinjski okdrug čine region koji ima Regionalnu Strategiju razvoja Jablaničkog i Pčinjskog orkurg, Regionalni programski dokument, Regionalni prostorni plan, a Regionalna strategija ruralnog razovja je u fazi izrade. Pored toga sve lokalne samouprave imaju svoje Strategije razvoja. Takodje, ovo je region gde su utvrdjeni i regionalni strateški prioriteti. Sve ovo su preduslovi koji već postoje i rezultat su zajedničkog rada Centra za razvoj i lokalnih samouprava, u cilju što boljeg iskorišćenja EU fondova, i aktuelnih programa, kao što su PROGRESS, PBILD, MISP, EXCHANGE, CBC i drugi.

Takodje direktorica se zahvalila direktoru Edibu Kajevicu na odazivu i prilici da Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština predstavi svoj program rada našim opštinama.